Minä, Laura

”Kutsumuksesi on siellä, missä intohimosi ja taitosi kohtaavat maailman tarpeet”, kerrotaan filosofi Aristoteleen aikoinaan sanoneen. 

Minun intohimoni on aina ollut ihmiset ja heidän tarinansa, ja palautteiden perusteella luonnollinen taitoni on kohdata toinen ihminen niin, että hän tuntee tulevansa kohdatuksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. 

Tiedän kokemuksesta, miten tärkeää kohdatuksi ja arvostetuksi tuleminen on. Olen nuorempana muuttanut paikkakunnalta toiselle useampaan kertaan, ja aina on ollut edessä uudet ihmiset, uusi tapa puhua, uudet käyttäytymisnormit. Jokainen haluaa olla osa porukkaa, kuulua joukkoon. Tietämättäni opin jo hyvin nuorena lukemaan ihmisiä hyvin, tarkkailemaan sanoja ja niiden merkityksiä, sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja kulttuureihin. 

Olen aina ollut kaikessa aika hyvä, mutta en missään yksittäisessä asiassa tosi hyvä -paitsi ehkä juuri siinä ihmisten kohtaamisessa. Lähdin opiskelemaan luokanopettajaksi, sillä siinä yhdistyi niin ihmiset kuin tekeminen, projektit ja luovuus. Valmistuin opettajaksi vuonna 2002 Turun yliopistosta, ja aika pian töiden aloittamisen jälkeen aloin myös vetää omaa live talk showta nimeltä Ilta Lauran kanssa. 

Vedin 10 vuotta talk showta, ja näiden vuosien aikana toimin alussa myös täysipäiväisenä opettajana sekä myöhemmin freelance-toimittajana. Juonsin omaa viikottaista radio-ohjelmaa Radio Deillä sekä kirjoitin lehtiin henkilöhaastatteluja. Voin hyvällä omallatunnolla todeta, että olen tavannut ja haastatellut satoja täysin erilaisia ihmisiä nuorista vanhuksiin, julkkiksista tavallisiin tallaajiin. Näiden vuosien ja tapaamisten seurauksena olen oppinut erityisesti kaksi asiaa: 

1) Ikinä ei tiedä, eikä päällepäin voi sanoa, mitä ihmisen elämässä on ollut tai on juuri nyt meneillään. 

2) Kaikilla ihmisillä on loppujen lopuksi sama tarve: tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. 

Koulutus & asiantuntijuus

Valmistuin Turun yliopiston OKL:stä vuonna 2002 sekä kasvatustieteen maisteriksi että luokanopettajaksi sekä englannin aineenopettajaksi. Sain lähes heti pysyvän työpaikan aivan ihanasta koulusta, jossa opetin omaa luokkaa sekä alakoulun kaikki englannintunnit, ja myöhemmin myös yläkoulun luokkia ja silloista 10-luokkaa. Näistä vuosista on jäänyt niin ihania muistoja! Opettajakunta tuki toisiaan, ja oppilaiden kanssa järjestin monia hauskoja projekteja. Olenkin projekti-ihminen päästä varpaisiin. Erityisesti on jäänyt mieleen englanti-iltamat, missä jokainen luokka esiintyi. Minulle oli jo silloin tärkeää, että jokainen saa loistaa juuri siinä, missä on hyvä, ja lempeästi kannustin oppilaita tekemään rohkeita kokeiluita ja jopa ylittämään itsensä. Yhdessä iloitsimme onnistumisista, joihin kiinnitin erityisen paljon huomiota. 

Vuonna 2018 tein neljännen ja viimeisen talk show -suomikiertueen. Tunsin, että oli aika mennä elämässä eteenpäin -mutta mihin suuntaan? Aikani mietittyäni ja syvissä vesissä käytyäni nousin juurilleni: rakastan ihmisiä. Muistin, minkälaisen vaikutuksen erään talk shown haastateltavani Ben Furman oli minuun tehnyt kertomalla ratkaisukeskeisestä viitekehyksestä ja ihmiskäsityksestä. Aivan kuin joku olisi kertonut minulle omia ajatuksiani ja käsityksiäni, ja omat toimintatapani olisivat saaneet tieteellisiä nimiä. Päätin siis lähteä opiskelemaan ratkaisukeskeistä valmennusta vuonna 2019, ja valmistuin kansainvälisesti sertifioiduksi ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi alkuvuodesta 2021. Edellisenä syksynä olin jo perustanut oman yritykseni Unelmasepän. 

Unelmaseppänä olen saanut jatkaa ihmisten kanssa työskentelyä, erilaisten ihmisten kohtaamista niin, että he tulevat nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Lempeästi kannustan rohkeisiin kokeiluihin, jopa ylittämään itsensä. Kysyn hyviä ja eteenpäin vieviä kysymyksiä, ja kiinnitän huomion aina onnistumisiin, pieniinkin sellaisiin, sillä ne ovat saavutuksia, joiden kautta on mahdollista oppia merkityksellisiä asioita, saada uutta voimaa ja iloa niin työhön kuin elämään ylipäänsä. 

Työkokemus 

HR Coach (50%)
Valu Digital, Jyväskylä

Elokuu 2022 ->

Puolet työajastani toimin Valu Digitalilla HR Coachina. Työnkuvani jakautuu kolmeen sektoriin: 

 1. Henkilöstön koutsaus ratkaisukeskeisin metodein. Tapaan työntekijöitä yksitellen, mutta järjestän myös hetkiä, jolloin koko työyhteisön on mahdollista osallistua yhteiseen kehittämiseen. Pääosin valmennusta tapahtuu kuitenkin läpäisyperiaatteella kaikessa yhteisessä tekemisessä ja olemisessa. 
 2. Työyhteisön yhteisöllisyyden rakentaminen. Tätä tapahtuu sekä järjestämissäni työhyvinvointi- ja virkistystapahtumissa että jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa. Virkistystoiminnan organisoimisen lisäksi olen lisännyt yhteisiä keskustelutilaisuuksia sekä laadin uusimman Valun henkilöstö- ja yrityskulttuuristrategian yhdessä koko henkilöstön kanssa.
 3. Olen mukana Valun johtoryhmässä miettimässä strategisia ja operatiivisia yrityksen liiketoimintaan liittyviä päätöksiä.

Työyhteisövalmentaja, työnohjaaja, fasilitaattori, juontaja

Unelmaseppä Oy, Jyväskylä

2020 ->

Perustin oman Unelmaseppä-yritykseni marraskuussa 2020. Siitä lähtien olen 

 • valmentanut, kouluttanut ja sparrannut erikokoisia ja erilaisia työyhteisöjä
 • toiminut työnohjaajana 
 • fasilitoinut yritysten suunnittelu- ja ideointipäiviä ja työpajoja
 • juontanut ja tuottanut sisältöä erilaisiin tilaisuuksiin, esim. Siparila Oy:n 20v. juhlat & asiakastilaisuus, Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 2021, yrittäjäjärjestöjen tapahtumia Jyväskylässä, Turussa ja Naantalissa. 

Ilta Lauran kanssa -live talk show 2008-2018

Talk show pyöri ensin Turun Linnateatterin teatteriravintolassa ensimmäiset pari vuotta (6 iltaa /vuosi), minkä jälkeen toteutin neljä suomikiertuetta. 

 1. Back to the Roots 2014-2015
 2. Learning to Fly  2015-2016
 3. Ainut elämä (Radio Dein 20v -juhlakiertue) 2017
 4. Kosketus 2018

Iltoja yhteensä reilu 100, vieraita reilu 300. Iltojen järjestäminen opetti erinomaisia projektinhallintataitoja, moniammatillisen tiimin johtamista, paineensietokykyä, luovaa sisällönsuunnittelua ja hetkessä elämistä. 

Talk shown lisäksi toimitin parin vuoden ajan omaa viikottaista, tunnin kestävää radio-ohjelmaa (Tunti Lauran kanssa) Radio Deillä. Haastattelin ohjelmassa mitä erilaisimpia ihmisiä. Kirjoitin myös henkilökuvia aikakauslehtiin. 

Englannin opettaja

Jyväskylän Normaalikoulun yläkoulu sekä lukio

Syyslukukausi 2013

Oli hienoa, että sain kokemuksen toimia opettajana Norssissa, tätä olin aina toivonutkin. Opiskelijoiden ohjaaminen oli mieluista työtä. 

Luokanopettaja sekä englannin aineenopettaja

Topeliuksen yhtenäiskoulu, Turku

2003-2012

Opettajana toimin yhteistyössä niin oppilaiden, muiden opettajien, vanhempien kuin koulun sidosryhmienkin kanssa. Työssä opin arvioimaan ajan- ja tilankäyttöä, johdin eri kokoisia ryhmiä, delegoin, organisoin, suunnittelin ja toteutin isojakin tapahtumia. Kokonaiskuvan hahmottaminen ja asioiden priorisointi tulivat tutuksi, samoin kuin nopeasti muuttuviin tilanteisiin reagoiminen luovalla tavalla.

Koulutus

 • Lähiesimiehen erikoisammattitutkinto (tunneälykäs lähijohtaja)

Etäkoulutus, koulutuskuntayhtymä Sasky 2022-2023

– Advanced Solution-Focused Practitioner of Coaching

Helsingin Lyhytterapiainstituutti 2019-2021

 • Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto

Gradia, Jyväskylä 2016-2018

 • Master’s Coaches Identity /Mestarivalmentaja

MCID Oy, Jyväskylä 2016-2017

 • Kasvatustieteen maisteri, kasvatustiede, opettajankoulutus

Turun yliopisto 1997-2002