Kaikki tiet vievät vuorovaikutukseen 

On olemassa kaikenlaisia teorioita siitä, miten hyvästä tullaan parhaaksi. On koulutuksia johtajille ja alaisille, puhutaan hyvistä johtamis- ja alaistaidoista. 

Olen saanut olla työelämässä kädet savessa jo useamman vuoden. Uskon siihen, että parhaiten oppii asioita tehdessä, kun teorioita voi testata ja joko havaita ne hyväksi tai hylätä. Erilaisia työyhteisöjä valmennettuani ja haastaviakin tilanteita selvitettyäni olen tullut siihen tulokseen, että kaikessa on kyse vuorovaikutuksesta. Kaikki tiet vievät vuorovaikutukseen. Siksi aina ilahdunkin erityisen paljon, kun työyhteisössä halutaan panostaa vuorovaikutustaitoihin. Kyse on tällöin myös sosiaaliseen pääomaan investoimisesta. Jos olet koskaan investoinut johonkin, mikä on tietyn ajan kuluttua maksanut itsensä takaisin, ehkä jopa moninkertaisena, tiedät, mistä puhun. 

Tärkeimmät vuorovaikutustaidot ovat mielestäni kuuntelemisen, kohtaamisen ja puhumisen taito. Eikö kaikki sitten osaa näitä jo luonnostaan? Usko pois, monet yllättyvät, kun ohjaan näihin liittyviä harjoituksia.
”Oli todella voimaannuttavaa tulla kuulluksi”, on yksi yleisimpiä palautteita, mitä olen saanut tietyn harjoituksen jälkeen. Tällaiset kommentit ilahduttavat myös minua aina suuresti, sillä tiedän silloin tekeväni merkityksellistä työtä -olemme oikealla vuorovaikutuksen tiellä, menossa oikeaan suuntaan, kohti parempia vuorovaikutustaitoja.